Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Douane onderschept inbreuk makende artikelen op verzoek | EP&C

Douane_onderschept_inbreuk_makende_artikelen_op_verzoek.jpg

Op verzoek van een houder van intellectuele eigendomsrechten (IE-recht) kan de douane van inbreuk verdachte goederen onderscheppen. Met een nieuwe Europese verordening kan dit nog eenvoudiger door de beschermde merknamen of de door octrooien beschermde producten door te geven aan de douane.

Jaarlijks neemt het aantal onderschepte inbreuk makende goederen bij de Europese grenzen alleen maar toe. De waarde hiervan wordt geschat op meer dan een miljard euro per jaar. Met de verordening van 1 januari 2014 treedt de douane op verzoek op tegen verdachte partijen. De houder van de rechten van het intellectuele eigendom hoeft slechts de merknamen of de door octrooien beschermde producten, zoals namen van geneesmiddelen of chemische verbindingen, door te geven. De douane kan die producten vervolgens screenen op authenticiteit.

Kostenefficiënt en snel

Volgens octrooigemachtigde Mark Jolink van octrooibureau EP&C zijn de ervaringen met de werkwijze positief. “Het is een kostenefficiënt en snel werkend systeem dat helpt om IE-rechten nog beter te beschermen. De douaneautoriteiten kunnen goederen ophouden die bij een controle worden aangetroffen en mogelijk inbreuk maken op een IE-recht. Dat werkt uitstekend, met name voor merkartikelen, maar ook voor gewasbeschermingsmiddelen of geneesmiddelen die door een octrooi worden beschermd. Als ze iets verdachts aantreffen, bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen of Rotterdam, krijgen we meteen alle relevante informatie door. We worden dan in de gelegenheid gesteld de goederen te inspecteren en indien nodig een procedure te starten of een beslag te leggen”, aldus Jolink.

Internetbestellingen

De douane verleent deze nieuwe service kosteloos. De verordening geldt ook voor kleine zendingen. Dat is relevant vanwege het toenemend aantal bestellingen van piraterijartikelen via internet.

Meer weten over inbreuk? Bekijk deze pagina

Onderwerpen: ALGEMEEN, INBREUK