Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Geen octrooi meer op klassiek veredelde planten

veredeling-planten.png

Het Europees Octrooibureau heeft donderdag 29 juni, op nadrukkelijk advies van de Europese lidstaten, besloten om geen octrooien meer te verlenen op klassiek veredelde planten. Hiermee lijkt er een eind te komen aan een discussie over plantenveredeling die al sinds 2012 wordt gevoerd.

Lange tijd leek het erop dat het EPO het octrooieren van klassiek veredelde planten toe zou staan. Tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland in 2016 kwam er namens de EU-lidstaten echter een advies over hoe de zogenaamde Biotechrichtlijn gehanteerd moest worden. Volgens de lidstaten was het niet de bedoeling om daarmee het octrooieren van klassiek veredelde planten mogelijk te maken. Voor het EPO bleek dit genoeg om terug te komen op hun standpunt en het octrooieren van planten niet meer toe te staan.

Ingangsdatum

De nieuwe richtlijn gaat in per 1 juli 2017. In november 2016 besloot het EPO al om alle zaken binnen dit vakgebied op te schorten. Deze zaken zullen nu beoordeeld worden met de nieuwe richtlijn in gedachten. Het lijkt voor de hand te liggen dat een groot deel geweigerd gaat worden. De nieuwe richtlijn is ook van toepassing op al verleende octrooien.

Andere instantie andere regels

De beslissing van het EPO heeft overigens alleen effect op de 38 landen die aangesloten zijn bij het EPO. In de niet aangesloten landen zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten zal het wel mogelijk blijven om planten te octrooieren.

Einde discussie?

Is hiermee dan de kous af? Daar lijkt het sterk op, de beslissing van het EPO is klip en klaar. In theorie zijn er nog opties voor bedrijven om deze beslissing aan te vechten. In praktische zin lijken deze opties vooral een gevecht tegen de windmolens.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij op via pasteur@epc.nl of 030 - 273 75 10.

Onderwerpen: Life Sciences, EPO, Octrooi, Wet- en regelgeving