Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

3D-Stradivarius voor € 50,-

3dvarius.jpgSteeds meer muziekinstrumenten rollen uit de 3D-printer. Dat levert niet alleen volstrekt nieuwe ontwerpen op, maar ook nieuwe manieren van geluid produceren.

Een bijzondere reeks instrumenten uit de 3D-printer met sciencefictionachtige ontwerpen is de Multi-serie. De instrumenten lijken niet of nauwelijks meer op hun traditionele voorgangers. Het gaat om violen, een cello, een sitar, twee didgeridoos en een muur die geluid voortbrengt.

Piëzo-elektrisch

De manier waarop de instrumenten geluid produceren, is geheel in lijn met de revolutionaire fantasieontwerpen. Dat gebeurt op piëzo-elektrische wijze, oftewel door buigen van het materiaal. Dit effect is het verschijnsel dat kristallen van bepaalde materialen onder invoering van druk een elektrische spanning produceren. Andersom kan het materiaal vervormen als er elektrische spanning op wordt gezet. Stoffen met dit effect zijn onder andere kwarts, topaas, keramische stoffen maar ook veel polymeren.

Stradivarius

De Franse violist Laurent Bernadac heeft met de 3D-printer een viool vervaardigd die is gebaseerd op het ontwerp van de Stradivarius. De 3DVarius heeft snaren en een strijkstok en een hip hedendaags design met bijpassend spectaculair geluid. De transparante body van de elektrische viool is uit één stuk gemaakt, iets wat volgens de producent het geluid alleen maar ten goede komt. De 3DVarius komt voor ruim 6.000 euro op de markt. Een koopje in vergelijking met een originele Stradivarius, die miljoenen waard zijn.

Open source ontwerp

Daarnaast zijn tal van andere ontwerpers erin geslaagd om redelijk tot goed klinkende muziekinstrumenten uit de 3D-printer te halen, van gitaar en melodica tot saxofoon. De printviool die onder de naam Hovalin is gemaakt, eveneens op basis van het Stradivariusmodel, is een open source ontwerp. Dat betekent dat iedereen het instrument thuis zelf kan uitprinten op elke reguliere 3D-printer voor de consumentenmarkt. De materiaalkosten bedragen dan circa vijftig euro.

Beeld: Reuters

Onderwerpen: 3Dprinters, INNOVATIE