Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Drone als glazenwasser of schilder

Drone_als_glazenwasser_of_schilder.jpg

Het Amerikaanse bedrijf Apellix heeft een compleet nieuwe toepassing voor drones ontwikkeld. De Worker Bee verft of reinigt hoge constructies zoals gebouwen, schepen, bruggen en hoogspanningsmasten.

De Worker Bee neemt het gevaarlijke, vieze en saaie werken op grote hoogte van de mens over, zo claimt Apellix. Het bedrijf heeft octrooi aangevraagd voor het relatief eenvoudig modulair systeem. Dat omvat behalve een drone met een verfspuit een basisstation, een leiding voor stroom- en vloeistoftoevoer en software die alles aaneenknoopt.

Scheepsbouw en offshore

Het bedrijf verzorgt met de ‘werkbij’ schilder-, reinigings- en onderhoudswerk voor industriële projecten zoals scheepsbouw en offshore, maar ook voor kantoorgebouwen en andere hoge constructies. De software en een camera zorgen voor plaatsbepaling en windcorrectie, maar ook voor bijvoorbeeld het meten van de dikte van de aangebrachte laag verf of coating.

Risico’s vermijden

Het spreekt voor zich dat de Worker Bee kosten bespaart en tijdwinst oplevert. De uitvinder ervan claimt de toepassing echter eerst en vooral te hebben ontwikkeld om risico’s te vermijden doordat mensen niet meer op grote hoogte hoeven te werken. In acht jaar tijd zijn in de VS 95 mensen omgekomen tijdens dergelijke werkzaamheden, aldus Apellix. 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE