Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Handige rolstoel kan traplopen

Handige_rolstoel_kan_traplopen.jpg

Zwitserse studenten hebben een vernuftige rolstoel ontwikkeld die moeiteloos de trap neemt. De elektrische rolstoel met de naam Scalevo heeft behalve twee wielen ook twee rubberen rupsbanden die het geheim van de smid vormen.

In de reguliere rijstand heeft de rolstoel twee wielen. Daarmee lijkt de Scalevo wel op een Segway. Tussen de wielen bevinden zich twee in hoogte verstelbare rupsbanden, die de rolstoel achterwaarts een trap optrekken of weer naar beneden brengen. Dat gaat vanwege de ingebouwde veiligheidssoftware niet snel, maar wel effectief.

Ingenieuze techniek

De superrolstoel bevat veel ingenieuze techniek. De Scalevo is ontwikkeld door een team van tien studenten. Het gaat om studenten werktuigbouwkunde en elektrotechniek van de technische universiteit ETH in Zurich en studenten van de kunstacademie in dezelfde stad. Het studieproject was bedoeld om inzicht te krijgen in wat er zoal bij ontwerpen komt kijken. Zo heeft de rolstoel sensoren die de steilheid van trap meten en zuigers onder de stoel die het zitje horizontaal houden. Omdat de rupsbanden in hoogte verstelbaar zijn, kan de gebruiker de rolstoel ook op tafelhoogte instellen.

Atleten

Het ontwerp van de rolstoel is internationaal zo positief ontvangen dat de kans groot is dat de rolstoel daadwerkelijk in productie wordt genomen. De Scalevo is in de praktijk te zien tijdens de Cybathlon in oktober 2016 in Zwitserland. Dat is een kampioenschap voor atleten met een handicap die geavanceerde technieken gebruiken. Het evenement fungeert als platform voor de ontwikkeling van nieuwe vindingen voor alledaags gebruik door mensen met een handicap. 

Onderwerpen: OCTROOI, ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE