Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Knutselen met DNA aan de keukentafel

Knutselen_met_DNA_aan_de_keukentafel.jpg

Compacte laboratoriumkits voor kids om DNA aan te passen. Waarmee je bijvoorbeeld bacteriën in het donker kunt laten oplichten. Of een compleet thuislab om zelf je unieke, genetisch gemodificeerd organisme te creëren.

Onder de naam DIY CRISPR Kits brengt de jonge Amerikaanse wetenschapper Josiah Zayner dergelijke bouwdozen op de markt. Hij werkte op de synthetische biologieafdeling van NASA aan het aanpassen van bacteriën voor terravorming van Mars. Het is zijn missie om wetenschap te democratiseren en biotechnologie voor iedereen begrijpelijk te maken. Zo kunnen in zijn visie meer mensen bijdragen aan oplossingen op het gebied van gezondheid, medicijnen, voedsel en brandstof.

Genetische knutseldoos

Zayner startte zijn bedrijf ODIN met geld dat via crowdfunding bijeen is gebracht. De meeste laboratoriumkits, in prijs variërend van enkele tientjes tot enkele duizenden euro’s, zijn gebaseerd op CRISPR. Dat is een onder genetici bekende krachtige en nauwkeurige techniek om DNA te veranderen. De techniek staat ook wel bekend staat als de genetische knutseldoos.

Knippen en plakken

Zayner claimt dat iedereen met zijn thuislabs uit de voeten kan. Kennis van of ervaring met biotechnologie is niet vereist en de kits bevatten alle onderdelen voor de betreffende experimenten. Handleidingen en instructievideo’s helpen de thuisklussende wetenschapper in de dop met het knippen en plakken van DNA. De Amerikaanse webwinkel van Zayner waarschuwt wel dat verzending wellicht niet naar alle locaties mogelijk is. “Please check with local laws before ordering.” Vooralsnog lijkt het geen probleem om de kit naar Nederland te laten versturen. Daarmee bent u vezekerd van een origineel cadeau voor de feestdagen.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, INNOVATIE