Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Marktleider vanilline verliest monopolie

Marktleider_vanilline_verliest_monopolie.jpg

Het octrooi dat marktleider in vanillineproductie Rhodia heeft om deze smaak- en geurstof te fabriceren in een specifieke reactor is waardeloos. Het Franse bedrijf moet daarmee toestaan dat anderen die productiemethode mogen gebruiken.

Rhodia verliest met de uitspraak van het Hof van Justitie dat het octrooi niet inventief is zijn monopoliepositie. De prijs van vanilline zal als gevolg hiervan waarschijnlijk wereldwijd dalen. Rhodia speelde hoog spel door de zaak zelf aan het rollen te brengen. Het bedrijf stapte naar de rechter om een twee Chinese producenten te verbieden vanilline te maken met die specifieke reactor en om een Nederlandse fabrikant te verbieden om vanilline te gebruiken die beweerdelijk gemaakt zou zijn volgens die specifieke methode.

Detective

Nederlandse en Europees octrooigemachtigde Marcel Kortekaas van EP&C verdedigde de belangen van een van de producenten. Met zijn onderzoek zette hij de bijl aan de stam van het octrooi van Rhodia. “Rhodia trok alle registers open om aan te tonen dat mijn producent het door het octrooi van Rhodia beschermd proces hanteerde. Tot en met het laten maken van foto’s door een detective in China toe. Ik ben daarop zelf onderzoek gaan doen bij de fabriek in China. De vork bleek heel anders in de steel te zitten. Ik kon aantonen dat de gedaagden een ander proces gebruiken”, aldus Kortekaas.

Lastige materie

In hoger beroep bevestigde het Hof dat niet alleen, het verklaarde het octrooi van Rhodia ook nog eens niet inventief. “Rhodia had drie professoren als deskundigen opgevoerd om aan te tonen dat het proces wel inventief was. Zelf had ik in collegedictaten en leerboeken al aanwijzingen gevonden dat dit type reactor voor dit probleem juist voor de hand lag. Daarop heb ik een Groningse en een Amerikaanse hoogleraar geraadpleegd. De Groningse hoogleraar bevestigde mijn conclusie en vulde hem aan met aanvullende bezwaren. De Amerikaanse hoogleraar verklaarde dat elke eerstejaars student weet dat het procedé van Rhodia niet inventief is. Al met al heeft het veel onderzoek gevergd in een technisch lastige materie. De rechters bleken zeer deskundig en stelden goede vragen op de zitting. Op basis van de onderzoeksresultaten volgde het Hof in zijn uitspraak mijn betoog.”

Cassatie

Kortekaas verwacht dat de marktprijs van vanilline zal dalen als gevolg van de uitspraak. “Rhodia klaagde al over prijserosie door toedoen van de partijen die ik verdedigde. Door de rechtszaak tegen hen aan te spannen heeft Rhodia hoog spel gespeeld en verloren. Het bedrijf had nog wel de mogelijkheid om in cassatie te gaan, maar dat is niet gebeurd.”

Meer weten over bescherming van uw intellectueel eigendom in China? Neem gerust contact op met onze China-experts Marcel Kortekaas of Rudi Riemens

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, INBREUK, CHINA