Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Met Usain Bolt op de sintelbaan

Met_Usain_Bolt_op_de_sintelbaan.pngDe Duitse sportschoenenfabrikant PUMA heeft een robot ontwikkeld als coach en uitdager voor hardlopers op de atletiekbaan. De BeatBot volgt de lijn van de baan volgens een vooraf instelbaar snelheidsschema.

Zo kan elke loper proberen de robot bij te houden of te verslaan om zo de eigen prestatie te verbeteren. De BeatBot is programmeerbaar via een smartphone en is voorzien van onder meer infraroodsensoren, een snelheidsmeter en camera’s. Per seconde kan het apparaat honderd aanpassingen doen in zijn wedloop tegen een menselijke tegenstander.

Te kloppen tijdslimieten

Snelheidsschema’s van jezelf en van andere lopers zijn in te stellen. Ook de tijden van Usain Bolt staan erin, voor wie wil voelen hoe het is om gepasseerd te worden door de snelste atleet van dit moment. Bolt staat bij PUMA onder contract en wenst lopers dan ook veel succes bij hun pogingen om hem bij te houden via de BeatBot. Zijn topsnelheid ligt op 44,7 kilometer per uur.

Analyseren en verbeteren

De bedenkers van de hardloopmaat zijn ervan overtuigd dat atleten beter presteren als ze een ‘echte’ tegenstander hebben op de atletiekbaan in plaats van een abstracte tijdslimiet op de stopwatch. Aan de hand van de camerabeelden en het verloop van de rondes kunnen atleten en hun trainers het tempo analyseren en verbeteringen daarin doorvoeren. De BeatBot is voorlopig alleen beschikbaar voor atletenteams van PUMA.

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK