Wanden of geveldelen die bij brand neerklappen moeten het aantal slachtoffers onder de veestapel flink terugdringen. Deze uitvinding van dierenarts Willem Koster is zowel op nieuwe als op bestaande gebouwen toepasbaar.
De circa twee meter hoge aan de bodem scharnierende wanddelen kunnen met een brand- of gasmeter worden geactiveerd, maar ook via een afstandsbediening. De bediener moet wel zicht hebben op de buitenzijde van de stal in kwestie, om te zien of er mensen of dieren in de weg lopen bij het creëren van de vluchtroute voor het vee.
Hoge gebouwen
De uitvinder ziet daarnaast mogelijkheden om het systeem toe te passen in de woning- en utiliteitsbouw, ook in hoge gebouwen. De wandelementen kunnen dan individueel of centraal worden bediend en een vluchtplatform vormen, in afwachting van de brandweer. Meerdere platforms kunnen een complete route rond een gebouw vormen, eventueel met een verbinding naar andere verdiepingen.
Zwaartekracht
Het ontkoppelmechanisme voor de wand- en geveldelen heeft elektromagnetische vergrendelingen in combinatie met bladveren. Het systeem ontkoppelt niet alleen, maar oefent ook buitenwaarts gerichte kracht uit, dwars op de wand, zodat de wanddelen verder neerklappen onder invloed van de zwaartekracht. Dierenarts Koster heeft twee octrooiaanvragen voor het systeem ingediend.