Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Nooit meer gazon­kanten afsteken, maar letterlijk aan de bak

Nooit meer gazonkanten afsteken patent octrooi

Iedereen die een gazon met bloemperken heeft, robotmaaier of niet, zal toch zeker één keer per jaar aan de slag moeten: randjes afsteken. In stapjes zo lang als je spade breed is, scheid je het gras van de perkjes. In mijn voortuin langs “wolkvormige” lijnen, in de achtertuin langs strakke rechte lijnen. Dat betekent touwtjes spannen en afsteken maar. Iets wat al 85 jaar niet meer nodig blijkt.

Betonnen goot-randstuk

Al in 1936 diende Wilhelmus Hermanus Kruishaar uit Amsterdam een octrooiaanvrage in met als titel: ‘Randstuk voor een perk of gazon, bestaande uit een geperforeerde bodemplaat en twee opstaande langswanden met onderling evenwijdige bovenranden’. Na toetsing op nieuwheid en inventiviteit werd hem hiervoor het Nederlandse octrooi NL-43062C verleend.

 

De uitvinding betreft betonnen gootdelen, met afwateringsgaten in de bodems, die je op elkaar aansluitend in kunt graven op de scheiding van gazon en perk. De gootstukken kun je vervolgens weer opvullen met aarde om er planten, bloemen of bollen in te laten groeien. De randstukken zorgen er vanaf dat moment voor dat je gras nooit meer in je border kan doorgroeien. Hier wordt toch elke tuinliefhebber blij van. Nooit meer randjes afsteken, en dus nog meer tijd om van de tuin te genieten.

Nieuw leven

Overigens wordt het hoog tijd om deze uitvinding nieuw leven in te blazen. Nu steeds meer mensen een robotmaaier nemen, kan de aaneenschakeling van betonnen randstukken namelijk meteen prachtig dienen als automatische begrenzing voor de robotmaaier. Men hoeft daarvoor allen maar de randstukken een stukje boven de grond uit te laten steken, en voilà klaar is kees. Dit scheelt ook meteen het ingraven van een signaaldraad die anders zou moeten voorkomen dat de robotmaaier je mooie bloemperken in rijdt en daar alles begint te millimeteren. En laat zo’n signaaldraad nou best vaak kapot worden gestoken met een spa of door een schoffel tijdens ….. het afsteken van randjes.

Nou ben ik toch benieuwd, bestaan deze gootjes nog ergens en zie ik ze wellicht over het hoofd? Ik ken in elk geval één octrooigemachtigde die u er heel erg blij mee zou maken!

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente

Onderwerpen: tuinbouwtechnologie, OCTROOI, ALGEMEEN, TUINBOUW, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM