Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

'Onbezorgd op vakantie'

Onbezorgd op vakantie.pngHet is weer flink druk op de weg: de vakantietijd is duidelijk voorbij. Hier op kantoor is het even gekkenhuis, er zijn meteen een aantal spoedklussen die gedaan moeten worden. 

De vakantie was heerlijk en de buren waren zo aardig om voor de dieren te zorgen. Over één ding hoefden wij ons tijdens de vakantie geen zorgen te maken: de prachtige anthuriums in de vensterbank. 

Hoezo dat dan?

De planten zijn elk voorzien van een lont die vanuit een waterreservoir onderin de pot naar de potgrond rondom de plantwortels loopt. De wortels kunnen zo op een natuurlijke manier vocht opzuigen, terwijl door capillaire werking automatisch vocht vanuit het reservoir via de lont naar de potgrond wordt verplaatst zodra deze te droog dreigt te worden. Mooi systeem en niet alleen handig voor tijdens vakanties. Ook zonder groene vingers kun je zo je planten in topconditie houden.

Het idee hiervoor is al oud te noemen en er zijn inmiddels vele varianten van bekend. Zelfs de adel heeft zich hiermee bezig gehouden. Zo had ene Gravin Alexandrine Mathilde Victoire Idalie al in 1898 (!) patent aangevraagd. (zie DE-103433) 

In haar uitvinding had ze de constructie met een waterreservoir (a) en een lont (l) daarbij zodanig gemaakt dat deze een meer natuurlijk proces van beregening kon helpen simuleren. Er kon namelijk gewoon van bovenaf direct op de potgrond water worden gegeven om het reservoir te vullen. Het water kon vervolgens via openingen (k) naar beneden in het reservoir druppelen.

Doordat water hierbij enigszins vervuild in het reservoir terecht kon komen, had ze tevens bedacht om een tablet met actieve koolstof (b) in het waterreservoir te leggen. Dit om te voorkomen dat het water daarin zou gaan bederven. 

Ook tegenwoordig wordt er nog steeds door diverse partijen gewerkt aan verbeteringen van dit concept. Zo zie je maar weer dat sommige innovaties langer dan een mensenleven effect kunnen hebben. Al is het maar om ons zorgeloos op vakantie te laten gaan!

P.S. octrooidatabases bevatten een schat aan informatie. Duik, voordat u uw innovatie gaat uitwerken, eens in Espacenet om te onderzoeken wat er al bekend is. Voor tips, klik hier.   

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW, UITVINDING, PATENT