Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Stamcellen gaan donororganen vervangen

Stamcellen_gaan_donororganen_vervangen.jpg

Tot voor kort was het onmogelijk om gezond of ziek weefsel van patiënten in een laboratorium in leven te houden of te vermeerderen. Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht hebben nu een kweeksysteem ontwikkeld voor stamcellen uit de lever en de alvleesklier.

Daarmee lijkt de weg vrij naar vervanging van donororganen door stamcellen. De ontwikkelde technologie maakt het mogelijk om vanuit één leverstamcel in vier maanden tijd het equivalent van een volledige lever op te kweken. Dit gekweekte weefsel wijkt genetisch niet af van gezond leverweefsel en is bovendien zeer stabiel. De technologie zou het wereldwijde tekort aan donorlevers kunnen oplossen.

Biobank

De technologie maakt verder het ontwikkelen van personalized medicine mogelijk voor patiënten met leverziekten of alvleesklierkanker. Zo kunnen mensen met alvleesklierkanker een individuele therapie krijgen op basis van een levende biobank die is gecreëerd van gekweekte alvleeskliertumoren. Deze biobank is opgericht met steun van KWF/Sta Op Tegen Kanker en wordt beschikbaar gesteld aan kankeronderzoekers en bedrijven die wereldwijd nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen.  

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, INNOVATIE