Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Stratenmakersdecolleté weg geautomatiseerd

Stratenmakersdecollet_weg_geautomatiseerd.jpg

De Tiger-Stone is een zes meter brede bestratingsmachine die in één keer een hele straat van klinkers voorziet, in het gewenste patroon en inclusief randafwerking. Deze vinding van een Nederlands bedrijf is bekroond met een internationale innovatieprijs.

De bestratingsmachine is het toonbeeld van eenvoud. Zo kan een willekeurig persoon het apparaat volgens de uitvinder binnen vijf minuten bedienen. De werking van de Tiger-Stone is gebaseerd op de zwaartekracht. Daarmee zijn er geen bewegende delen nodig om de straatstenen op het zandbed te laten belanden. Ze zakken als het ware vanzelf in het juiste patroon op het zand.

Geluidsarm

Het apparaat brengt ook direct de randafwerking aan, zodat de klinkers meteen op de juiste wijze opgesloten liggen tussen de trottoirbanden. Daarmee is het nieuwe wegdek in één keer afgewerkt. De Tiger-Stone beweegt zich elektrisch voort op rupsbanden waardoor hij zeer geluidsarm is. Daarnaast zorgt het voor een goede gewichtsverdeling van de circa 2,5 ton zware machine. Gemiddeld legt het apparaat bijna een halve kilometer nieuw wegdek per dag aan. Het traditionele stratenmakersdecolleté lijkt het slachtoffer te worden van deze machine en dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen.

Internationale doorbraak

Uitvinder van de machine is Henk van Kuijk. Zijn bedrijf VANKU is gespecialiseerd in machinebouw. Inmiddels is er ook een smallere versie van de Tiger-Stone ontwikkeld. Het winnen van een internationale innovatieprijs voor de bouwsector, de NOVA Award, zorgde voor een internationale doorbraak voor de Tiger-Stone. Eerder werd de machine in Nederland al genomineerd voor de Herman Wijffelsprijs en de Innovatie top 100 prijs.

Onderwerpen: OCTROOI, Werktuigbouw, INNOVATIE