Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Tupperware verbetert buiten­­aardse slateelt

Tupperware-verbetert-buitenaardse-slateelt.jpgTupperware gaat ruimtevaartorganisatie NASA helpen om groente te verbouwen in de ruimte. Het bedrijf ontwikkelt een nieuw systeem voor watervoorziening van planten in de moestuin van ruimtevaartstation ISS.

De astronauten van ISS experimenteren al enkele jaren met het telen van sla en kiemgroenten in de ruimte. Dat gebeurt via de hydroponische methode: met water en voedingsstoffen maar zonder aarde. In 2015 aten ISS-bemanningsleden voor het eerst zelfgekweekte slablaadjes aan boord, van hun volledige oogst van drie kroppen rode romanasla. De plantjes groeien op gelachtige kussentjes die in hermetisch afgesloten bakjes met water hangen.

Begieten van moestuintjes

Probleem is dat deze snel uitdrogen en dat de astronauten relatief veel tijd kwijt zijn aan het ‘begieten’ van de moestuintjes. Tupperware, bekend van de luchtdichte plastic bewaarbakjes, heeft samen met ruimtevaartbedrijf Techshot een sponsachtig kussentje ontworpen dat water extra lang vasthoudt. Dit nieuwe systeem vervangt als het ware de zwaartekracht met behulp van capillaire werking en een ongewone vorm voor de kussentjes. Doordat die nu minder snel uitdrogen hoeven de ISS-astronauten minder van hun kostbare tijd aan tuinieren te besteden. De eerste nieuwe plantenkussentjes gaan eind 2018 naar ruimtestation ISS.

Gevriesdroogde groenten

Astronauten eten doorgaans op aarde gevriesdroogde groente. De in ISS verbouwde kroppen sla zien er nauwelijks anders uit dan op aarde geteelde slakroppen. Ook blijken planten in de ruimte niet veel anders te groeien dan op aarde. Licht blijkt een sturende werking te hebben in de gewichtloze buitenaardse omstandigheden. Bladeren en stengels groeien naar het licht toe, terwijl wortels ervan af groeien.

Antioxidanten

NASA experimenteert met het verbouwen van groente in de ruimte met name met het oog op lange ruimtereizen naar Mars. De aanwezigheid van vers voedsel aan boord is dan essentieel voor de ruimtereizigers. Antioxidanten in groente en fruit zorgen voor het opruimen van de afvalstoffen die in het menselijk lichaam ontstaan door ruimtestraling. Verbouwen van voedsel op een lange ruimtereis vergt echter veel ruimte en energie. Automatisering en besparingstechnieken moeten bijdragen aan het oplossen van dat probleem. 

Onderwerpen: ALGEMEEN, UITVINDING, INNOVATIE