Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Van industrie octrooi­gemachtigde naar het vrije beroep

Van industrie octrooigemachtigde naar het vrije beroepMichiel Ras werkte elf jaar lang als octrooigemachtigde bij een toonaangevend hightechbedrijf. Onlangs maakte hij de overstap naar EP&C. Hij kan dan wel niet meer fietsend naar zijn werk, maar krijgt er een breder takenpakket en speciale lesprogramma’s voor terug. Hoe bevalt het vrije beroep als octrooigemachtigde en waarom koos hij ervoor?

Nieuwsgierig naar ander octrooiwerk

Als je elf jaar bij dezelfde werkgever zit als octrooigemachtigde, dan kan dat nog zo’n fijne plek zijn, maar op een gegeven moment ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Ik was als industriegemachtigde inmiddels erg vertrouwd met de technologie en de interne processen. Tijdens mijn werk had ik contact met EP&C en ik werd steeds nieuwsgieriger naar het werk dat ze daar deden.

Searches, acquisitie en opposities

Onlangs maakte ik de overstap en ik zag al snel dat het takenpakket bij een octrooikantoor anders is ingericht. Ik schrijf niet alleen octrooien, maar doe ook searches, ben verantwoordelijk voor mijn eigen acquisitie en ik ga opposities voeren. Daarnaast vind ik het leuk om voor verschillende klanten te werken. Het ene moment werk je aan verwarmingsketels, het volgende aan motorkleding. Alle klanten zijn uniek met hun eigen octrooistrategie, wensen, communicatie en tempo.

Soft Skills

Ik ben dan wel elf jaar lang octrooigemachtigde, maar bij EP&C zijn andere soft skills vereist. Daarom loop ik mee tijdens de leerdagen van de trainees. We behandelen daar zaken zoals uitvindergesprekken, portefeuillebeheer en spelen opposities na. De begeleiding daarbij is op hoog niveau. Collega’s met jarenlange praktijkervaring delen de kneepjes van het vak.

Nog lang niet uitgeleerd

Er zit meer afwisseling en een hele andere dynamiek in mijn werk. Ik leer nieuwe vaardigheden en werk elke dag aan verschillende technische innovaties. Dat maakt het werk uitdagend. Daarnaast heb ik erg leuke collega’s. Iedereen is behulpzaam en dat is prettig als je je draai moet vinden in een nieuwe organisatie en een nieuwe manier van werken.

Ik wil niet zeggen dat ik nooit meer op de IE-afdeling van een bedrijf zal werken als industriegemachtigde, maar voorlopig zit ik hier goed op mijn plek.

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM