Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Vernufteling eert vernuftigst project

Vernufteling_eert_vernuftigst_project.jpg

Elk jaar ziet hij vele tientallen creatieve en innovatieve ingenieursprojecten langskomen als jurylid voor De Vernufteling. Octrooigemachtigde Martijn Vermeulen van EP&C kijkt met name naar de octrooieerbaarheid van de inzendingen, als graadmeter voor de mate van nieuwheid en inventiviteit ervan. 

Hij was meteen enthousiast, toen hij zes jaar geleden gevraagd werd om vanwege zijn specifieke expertise toe te treden tot de jury van de inmiddels elf jaar bestaande prestigieuze prijs voor ingenieurs- en adviesbureaus. “De prijs en het evenement eromheen vervult een belangrijke rol als het gaat om het op de kaart zetten van techniek en het vak van ingenieur. Want dat is wat we nodig hebben, meer mensen die techniek studeren. Je ziet de laatste jaren al een gestage toename. Dat komt niet door de prijs, maar alle beetjes samen helpen wel”, aldus Vermeulen.

Verbreding

Daarnaast vindt hij het interessant om te zien wat voor nieuwe projecten er zoal ontwikkeld worden door de toonaangevende ingenieursbureaus. Innovatie is immers de motor van de economie. "Jarenlang werden vooral projecten ingezonden op het gebied van de openbare ruimte, utiliteit, gebouwen, waterbeheer en dergelijke. De laatste jaren is er een lichte verschuiving in de richting van gebieden als chemie, offshore en high tech. Dat is een verbreding die de jury toejuicht.”

Effect op de wereld

Om de prijs uiteindelijk in de wacht te slepen moet een project voldoen aan criteria als een hoog innovatief gehalte, geavanceerde en (mogelijk) octrooieerbare techniek en maatschappelijke en economische waarde. “Dat is moeilijk te bepalen, want je vergelijkt appels met peren. Bij de genomineerden zaten dit jaar onder andere een glazen muurwand in een winkelstraat, een herstelproject voor mangrovebossen in de tropen en een rijsimulator. Het is niet zo dat het meest waanzinnig creatieve idee de prijs wint. We letten er ook met name op of het in de praktijk realiseerbaar is en of het een effect op de wereld heeft.”

Uitdaging

Vermeulen adviseert toekomstige inzenders om vooral aandacht te besteden aan de kwaliteit van de inzending. “Je moet de presentatie serieus nemen en niet met een bijeengeraapt voorstel komen. Laat zien waar de innovatie precies zit, leg uit hoe je project aan alle criteria voldoet en vertel ook waar de uitdaging precies zat. Wees daar eerlijk over.”

In 2016 won Ingenieursbureau Witteveen+Bos de Vernufteling met hun semipermeabele dam.

Verder praten met Martijn over innovatieve projecten en het effect ervan op de wereld? Dat kan via e-mail.

Onderwerpen: OCTROOI, INNOVATIE