Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Watermerk in product: slimme technologie helpt bij inbreuk en recycling

Watermerk in product: slimme technologie helpt bij inbreuk en recycling

Het mooie van ons vak is dat we iedere dag in aanraking komen met nieuwe ideeën die de wereld om ons heen beter maken. Zo heeft het Twellose bedrijf FiliGrade een kosteneffectieve manier ontwikkeld om producten van een ‘watermerk’ te voorzien.


Dit helpt bijvoorbeeld recyclingbedrijven om het soort plastic te herkennen. Een afgeleide werkwijze wordt ingezet om originele producten van namaak te onderscheiden.

Beter herkennen, beter recyclen

Plastic verpakkingen worden op grote schaal ingezameld. Bij het recyclen ervan staan we echter nog steeds voor enorme uitdagingen. Om plastic te kunnen recyclen, moeten we het kunnen sorteren. De techniek die daar nu voor wordt ingezet, meestal een combinatie van optische herkenning en mechanische technieken als drijf-zinkselectie en centrifuges, voldoet niet. Zo’n 45% van het ingezamelde plasticafval eindigt als een laagwaardige ‘kunststofmix’.

De door FiliGrade ontwikkelde techniek werkt met een mal die eenmalig voorzien wordt van een code. Iedere keer als de mal gebruikt wordt om een kunststof onderdeel te maken, laat deze een watermerk achter op het product. Dit watermerk maakt het voor recyclingbedrijven makkelijk om exact te bepalen om welke plasticsoort het gaat. Met behulp van de technologie van FiliGrade kan een veel groter deel van het ingeleverde plastic uiteindelijk weer als grondstof hergebruikt worden en is er dus minder nieuw plastic nodig. En dat is goed nieuws voor onze planeet.

Inbreuk zelf opsporen met je telefoon

Het ‘watermerk’ dat op plastic verpakkingen wordt aangebracht moet vooral duidelijk herkenbaar zijn, zodat het nog te scannen is wanneer het plastic vies, verfrommeld of beschadigd is. Al snel ontstond het idee dat met een kleine aanpassing het concept ook te gebruiken is om namaak van echt te onderscheiden. Door het watermerk verborgen aan te brengen op producten, wordt het mogelijk om mogelijk inbreuk op te sporen. Bij een eventueel kopieerproces gaat het watermerk niet verloren. Met een app op de mobiele telefoon kan een scan gemaakt worden en kan eenvoudig worden vastgesteld via een controle-algorithme of het gaat om het origineel of om een namaakproduct.

Partner op het gebied van Intellectuele Eigendom

EP&C is al jaren partner van FiliGrade op het gebied van Intellectueel Eigendom. We geven graag advies over het omgaan met vertrouwelijke informatie, geven aan waar de grenzen van octrooieerbaarheid van de technologie liggen en denken mee over de juiste strategie. Het is erg inspirerend om mede aan de wieg te staan van deze in potentie revolutionaire nieuwe toepassing. 

Prijswinnaar en partner van AkzoNobel

En wij zijn niet de enigen die er zo over denken. Een jaar geleden won FiliGrade met deze vinding de AkzoNobel Imagine Chemistry Challenge. AkzoNobel organiseert deze challenge om samenwerkingen te kunnen aangaan met startups, scale-ups en onderzoekers die innovatieve oplossingen ontwikkelen. Inmiddels werken AkzoNobel Specialty Chemicals en FiliGrade samen aan het aanbrengen van watermerken op verpakkingen van high-density polyethyleen (HDPE) om identificatie en traceerbaarheid, en daarmee recycling en kwaliteitscontrole, te verbeteren.

Bekijk al onze downloads

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, Verpakking, INNOVATIE, WET- EN REGELGEVING